Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το περιοδικό Μέτοικος

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Δεκέμβρη, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αποφάσισε να προχωρήσει στην επανέκδοση του Μέτοικου, ενός περιοδικού που πρωτοκυκλοφόρησε πιλοτικά πριν λίγα χρόνια, ως έργο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Equal. 

Ο νέος Μέτοικος πιστεύει στο συνεχή διάλογο των πολιτισμών για έναν καλύτερο κόσμο. Μιλάει για ιστορίες και προβλήματα ανθρώπων που ξενιτεύτηκαν επειδή κινδύνευε η ζωή τους ή απλά για μια καλύτερη τύχη. Ακολουθεί διαδρομές αλληλεγγύης και συνεργασίας, ανιχνεύει νέες ωσμώσεις και συνθέσεις σε ιστορίες ανθρώπων και τόπων και απευθύνεται σε όσους θέλουν να ακούσουν και να μοιραστούν ιδέες για τη συνοχή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Μέτοικος δεν επιλέγει να είναι καταγγελτικός, ούτε κλαψοπαραπονιάρικος ή μαξιμαλιστικός, αλλά ούτε και να ωραιοποιεί καταστάσεις. Δεν είναι έντυπο πολιτικό ούτε, φυσικά, κομματικό, αλλά η πολιτική αναδύεται μέσα από θέσεις για θέματα πολιτισμού και αλληλεγγύης, ανθρώπινων δικαιωμάτων και στάσεων ζωής. 

Προσπαθεί να μεταδώσει όση χαρά ζωής έχει απομείνει στους συντελεστές και στους συνεργάτες του, δεν μεγαλοπιάνεται μονοπωλώντας λύσεις για τα παγκόσμια μικρά και μεγάλα προβλήματα και προσκαλεί στο εγχείρημα όσους περισσότερους πολίτες κάθε ηλικίας και καταγωγής θέλουν να μετάσχουν σε μια τέτοια συλλογικότητα. Τους ζητάει να μιλήσουν για τον πολιτισμό των μικρών καθημερινών πραγμάτων και για δράσεις και στάσεις ζωής μέσα στις κοινωνίες των μεγάλων μεταναστευτικών ροών της εποχής μας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου